Mirė se erdhe...Benvenuto...
ARBITALIA 
Shtėpia e Arbėreshėve tė Italisė
La Casa degli Albanesi d' Italia  

 

 Associazione Culturale P. S. I. I.

 Projekte e Sherbime tė Integruara pėr Imigrantet

Shoqate e Kultures Shqipetare, non - profit, per Kooperimin, Integrimin dhe Solidaritetin e Bashkesise Shqipetare ne Itali. Dekret. N.37. Regjistrimi ne Krahinen Autonome Friuli - Venezia Giulia, N.514. Kod.fisc.94068280307 Tel/fax/seg: 0432.283045 & 0432.204376 &  0338.4284672 Posta elektronike E. mail: yllijasa@libero.it

Drejtoria e Pergjitheshme: via Riccardo di Giusto 88/85

Qendra Operative "SKENDERBEU": viale "XXIII Marzo" n.25/b

( 33100 ) UDINE - Itali

 

            Objekti :  Prezantim i Aktivitetit te Shoqates P S I I.                 

 

     Shoqata kulturore PSII, non - profit, ka lindur nga komuniteti shqipetar i krahines Autonome Friuli - Venezia Giulia, me nje eksperience dhjetevjeēare ne fushen e emigracionit shqipetare. Qellimi i kesaj shoqate eshte promovimi, integrimi dhe mirekuptimi midis komunitetit shqipetar ne Itali dhe popullsise vendase.

    Per rrealizimin e objektivave te saj, ajo organizon nje sere aktivitetesh per shqipetaret e ardhur nga Shqiperia dhe Kosova, si dhe nje numer te madh takimesh me nxenesit dhe studentet ne  shkolla dhe fakultete te ndryshme te Italise.

Kryesia e PSII -se eshte e formuar nga intelektuale shqipetare te dipllomuar ne fakultetin e Ekonomise Financiare, ne fushen e gazetarise, te dipllomuar ne kursin e pare te Muziko-Therapise (Assisi. It.), Mediator  Kulturor, Linguistik, i Komunitetit per zonen e Ballkanit: Shqiperi & Kosove. Dipllomat e leshuara bejne pjese ne Projektet e rrealizuara nga Komuniteti Europjan, "Integra" dhe "Ethnos e Demos".

 AKTIVITETI

 

·         Kurse te gjuhes italjane, te nivelit te pare dhe te dyte.

·         Kurse te gjuhes shqipe dhe te ruajtjes se kultures dhe traditave te origjines, Kosove - Shqiperi.

·         Sherbime perkthimi dhe te orjentimit social.

·         Trasmetimi i emisjonit radjofonik "tam-tam", program javor (dhe) ne gjuhen shqipe, ne radjon lokale "Radio Onde Friulane"

·         Publikime artikuj dhe intervista ne gazeta dhe revista te ndryshme. Albumi me poezi  "L'Anima nel Vento - Shpirti ne Eré", per Dashurine, Kosoven dhe Shqiperine, ital.

·         Studime dhe kerkime ne fushen e emigracionit shqipetar. ( Studimi i pare i emigracionit shqipetar ne Friuli - Venezia Giulia, botuar nga Provinca e qytetit te Udines Maj 1999 rrealizuar nga Presidenti i Shoqates PSII  Dott. Ylli Jasa, jipet falas nepermjet postes elektronike, per momentin ne variantin italisht)

·         Koordinim dhe kontakte me ente publike dhe private ne sherbim te komunitetit.

·         Animim, lojera per femijet e familjeve te refugjateve shqipetare, traumatizuar nga lufta ne Kosove me Mediator Kulturor nga Japonia, Afrika.., Rumania, Panamaja, Meksika, Italia, etj. Ndjekja e programeve satelitore te RTV - Shqipetar dhe te Kosoves.

·         Stimulacion, kerkimi dhe ndertimi i "identitetit te humbur"…

·         Kooperim dhe mesazhe Radio Televizjonit Shqipetar, medjas internacionale, per kerkimin dhe gjetjen e anetarevet te familjeve te humbur nga lufta ne Kosove.

·         Integrimi i femijeve shqipetare ne sistemin shkollor e parashkollor italjan (mediacion linguistik).

·         Konferenca dhe debate ne sistemin arsimor italjan per njohjen e Kultures dhe te Historise Shqipetare.

·         Sherbime te perkthimit dhe te shoqerimit 24 x 24 ore, ne zyrat e Kuestures, Prefektures, Komunes dhe mbi te gjitha sherbim per rastet urgjente ne shtrimin spitalor dhe nderhyrjet kirurgjikale ne mése 200 ore (deshmuar nga vete personeli sanitar)

·         Mesim i Gjuhes dhe Letersise Shqipe studenteve shqipetare ( Shqiperia, Kosova) prane Kolegjit te "Botes se Bashkuar" (il Collegio del Mondo Unito) ne Duino - Aurisina, Trieste .

·         Informacion dhe kontakte ne fushen export-importit.

Projekte dhe studime ne fushen e kultures dhe te biznesit (Udine -Trieste) si pozicijoni me strategjik dhe me i afert ndermjet Unionit Europjan, Shqiperise dhe Kosoves.

 

Ne pritje te nje kontakti nga ana Juaj,

Me respekt

Presidenti

 Dott.Ylli  Jasa