ARBITALIA 
Shtėpia e Arbėreshėvet tė Italisė
La Casa degli Albanesi d' Italia  
 
 

GJERGJ KASTRIOT - SKENDERBEU, NJE HERO PER TE GJITHA KOHERAT

SCARICA IL FILE IN FORMATO PDF  Ne nje nga zonat shume afer qendres se qytetit te Romes, Aventino ku ende
flet qyteterimi i vjeter me gjuhen arkitektonike dhe epokale te ndertimit,
ne nje sheshet ku historite takohen dhe jane baza te nje qyteterimi te sotem
modern, gjendet shtatorja e heroit tone kombetare Gjergj Kastriot -
Skenderbeu.
          E ndertuar dhe vendosur prane ketij sheshi ne vitin 1940 ky
monument ka bashkuar gjithmone ne pervjetoret e heroit tone kombetare,
njerez te shquar te historise e artit, kultures e politikes, albanaloge e
studiues te ndryshem, bashkeatdhetare dhe miq te popullit shqiptare, por ky
monument ka qene gjithmone edhe nje simbol krenarie dhe identiteti jo vetem
per Shqiperine e shqiptaret por edhe per nje komunitet shume te gjere
arbereshe te cilet si pasardhes originale te historise dhe kohes se
Skenderbeut jane imazhi dhe perfaqsimi i nje epopeje sa te hershme po aq dhe
te lavdishme ne historine e kombit tone.
          Pikerisht me daten  20 Janar ne perkujtim te kesaj figure madhore
ne historine tone kombetare Gjergj Kastriot - 'Skenderbeu' (17 janar 1468 -
17 janar 2007) Ambasada Shqiptare ne Rome, organizoi nje dite kushtuar ketij
heroi, simbol i shqiptarizmit, nje Heroi per te gjitha koherat.
Ne sheshin 'Albania' prane shtatores se Heroit tone kombetare valvitet ne
kete dite te mbrekullueshme janari flamuri shqiptare dhe vendosja e nje
kurore ne emer te trupit diplomatik prane tij jane shenja e respektit dhe
mirenjohjes per kete legjendare te historise.
          Ambasadori i Shqiperise ne Rome Shkelqesia e tij zoti Llesh Kola,
ne kete pervjetore shprehu dhe vleresoi lart kete figure historike, Gjergj
Kastriot-Skenderbeu nuk eshte vetem udheheqesi dhe luftetari i cili i beri
balle sundimit dhe vershimit otoman per rreth 25-vjet, por edhe diplomati
dhe njeriu i paqes i cili realizoi aleanca dhe nje politike per te cilen
vleresohet dhe ka merita jo vetem per Shqiperine por edhe per Mesdheun e
Europen.Kjo eshte nje date e cila do te mbetet ne historine e nje populli si
data e humbjes se nje stategu, gjeniali ushtarak e human, por edhe data e
humbjes se nje heroi qe i sherbeu popujve dhe koherave.

      Nje rikthim dhe pershkrim historik te figures se Skenderbeut qe nga
origjinat e ketij Princi ne Krujen e viteve 1400 e deri tek vlerat e sotme
historike, ushtarake, ato artit dhe letersise beri prof. Italo Fortino,
Docent prane Universitetit te Napolit.Ne origjinen e vet arbereshe prof.
Fortino ndjen akoma me teper krenarine dhe detyrimin per te vleresuar kete
figure te qendreses, trimerise e patriotizmit, nje figure qe ka qene ne
qender te shume e shume artisteve me veprat e tyre duke filluar qe nga
Rembrand (sipas trashegimtareve te familjes Kastrioti, piktura dedikuar
Skenderbeut nga Rembrant, eshte vjedhur ne vitin 1992) dhe deri tek
studiuesit e sotem.Ne figuren e Skenderbeur historia ka shkruajtur fletet te
nje burri teper krenar dhe nje karakteri te forte qe karakterizonte dhe
ngjasonte me prejardhjen e tij nga nje vend i shqiponjave, ndersa letersia
ka shkruajtur dhe vazhdon ende te shkruaje fletet e nje njeriu ku vlerat
gershetohen midis trimerise, besimit, dashurise dhe familjes se nje heroi
vertet legjendare.Shqiptaret kudo ne bote duhet te ndihen krenare pasi prej
gjirit te tyre historia ka bere pjese te veten dy emra te shquar, '
Skenderbeun' dhe 'Nene TEREZEN'
          Shume nga autoret e librave te ndryshem kushtuar Gjergj
Kastriot-Skenderbeut e kane trajtuar rolin e tij ne histori ne forma dhe
menyra te ndryshme.Nje gje te tille te vecante paraqiti edhe
juristi-shkrimtare, mik i afert i Shqiperise dhe i shqiptareve zoti Gennaro
Francione.Ne librin e tij te fundit ' Skenderbeu nje hero modern', ai
vleresoi kete princ si njeriun per te cilin koha i rezevoi meritat e nje
strategu qe mbrojti dhe konsolidoi per 25-vjet rrjesht shtetin arberor,
kufijte dhe teritorret, Roma dhe populli italian mbrojtjen e kristianizmit
cenuar prej turqeve dhe mbreterise otomane ne shume vende te Europes.Zoti
Gennaro si nje studiues dhe i apasionuar theksoi rolin qe duhet te kete kjo
figure historike ne afrimin e dy popujve tane fqinj, ne realizimin e shume e
shume projekteve nepermjet te cileve te punohet per te rikrijuar vlerat qe
bashkojne historine e dy popujve tane, krijimin e nje tradite ku arti dhe
cdo gje e pare prej tij kane me shume force dhe depertim ne njerezit e
koheve moderne dhe ringjalljen e miteve te tilla.

      Zoti Giorgo Castriota (Gjergj Kastrioti) pasardhes i familjes se
Skenderbeut nga Napoli ishte edhe nje nder i vecante i kesaj dite i cili
nder te tjera shprehu konsideraten me te larte per vlerat dhe virtytet e
ketij kombi i cili me te vertete te ben te jesh e ndihesh krenar qe je gjak
i gjakut te tij Arberor.Se shpejti theksoi ai do te deshiroja te vizitoja
Shqiperine jo ne menyre zyrtare apo turistike por si nje shqiptare i
vertete.
Zoti Minister i Kultures Prane Ambasades shqiptare ne Rome zoti Visar Zhiti
pershendeti pjesemarresit e kesaj dite per nde te heroit tone kombetare me
citimet aq domethenese kushtuar 'Gjergj Kastriot -Skenderbeut ' se ai eshte
'Atlet i Krishterimit' eshte 'Mbrojtes i qyteterimit Europian'.
Ne kete dite te mbushur mes bisedave te ndryshme qe ndoqen edhe festen e
organizuar prane Ambasades dhe shfetimit te kalendarit historik Gjergj
Kastriot -  Skenderbeu erdhi shume prane nesh si nje Hero qe mbijeton ne
kohera.

A Mezini, Rome 20/01/2007

 

GIORGIO CASTRIOTA - 'SCANDERBEG', UN EROE DI TUTTI I TEMPI
       

Non molto lontano dal centro di Roma, all'Aventino, dove ancora oggi
si puņ tornare a viaggiare nella vecchia civiltą romana con le  sue
meraviglie architettoniche e le sue muraglie, in una delle piazze dove
ancora oggi la storia s'incontra e parla delle sue basi costruttive di un
mondo moderno, si trova il monumento dell'eroe nazionale albanese 'Giorgio
Castriota - Scanderbeg'.
        Questo monumento,  dal quale prende il nome la piazza 'Albania',  fu
posto nel 1940, eretto da Romanelli nel corso dei rapporti politici
particolari tra l'Italia e l'Albania). Negli anni  č divenuto un punto
d'incontro per storici, personaggi della cultura e dell'arte, studiosi,
politici, ma anche di tantissimi albanesi nell'occasione della
commemorazione dell'anniversario di un grande eroe come Scanderbeg.
  Quest'eroe  raffigura il simbolo dell'identitą del popolo albanese ma
anche degli arberesh, di quella gran comunitą centrosud italiana che ricorda
sempre con molto orgoglio le sue origini. Scanderbege č la testimonianza di
una parte della storia ed epopea molto valorosa di un'intera nazione.
 Anche quest'anno in onore della ricorrenza della morte(17 gennaio1468 - 17
gennaio 2007), l'Ambasciata Albanese a Roma ha dedicato tutta una giornata a
un incontro fondato su letteratura, arte, politica con l'intervento e il
saluto del principe napoletano Giorgio Castriota, discendente della famiglia
Scanderbeg.
       L'ambasciatore dell'Albania in Italia, sua eccellenza sig. Llesh
Kola, ha ricordato in quest'occasione che il grande Scanderbeg, ha avuto un
ruolo importante non solo nella storia del popolo albanese ma anche nella
storia del Mediterraneo e di tutta l'Europa. La sua gloria e la sua potenza
strategica di  condottiero valoroso si fondono alla sua capacitą
diplomatica nel creare  una grande politica di alleanze contro l'invasione
turca. Scanderbeg, grande orgoglio albanese, rappresenta  la nostra identitą
nazionale, ma anche un eroe di tutti tempi.
        Una retrospettiva molto particolare della figura di Scanderbeg ha
fatto il prof. Italo Fortino, (docente presso I'Universitą della Letteratura
di Napoli), che ha parlato della sua gran leggenda e delle sue origini nella
vecchia Croja del 1440. Castrista fu un  uomo grande e immortale di cui non
solo scrisse la storia ma  anche la letteratura che ne trasse la figura di
un principe-eroe dai tantissimi valori. Secondo i discendenti della famiglia
Castriota, tra i grandi artisti ci fu anche Rembrandt che gli  dedicņ un
ritratto poi rubato nel 1992.
      Grazie alle sue origini  arberesh il professor Fortino si espresso con
grande orgoglio a rappresentare quella comunitą albanese arrivata in Italia
proprio nei momenti storici di un'epoca fiera e contemporaneamente triste
dell'Illyria (Albania).
      Noi tutti albanesi siamo un popolo molto fortunato dal fatto che
abbiamo devoluto alla storia d'umanitą due grandi nomi, Giorgio Castriota
Scanderbeg, e Madre Teresa.
           Una presentazione diversa della gran figura storica di
Scanderbeg, ha fatto lo scrittore - giudice sig. Gennaro Francione. Nel suo
l'ultimo libro 'Scanderbeg - Un eroe moderno'   analizza con molto cura la
sua figura come un uomo pieno di sentimenti, un uomo dove s' intrecciano
sempre la forza, la strategia militare, la diplomazia, la politica, pur
presente la parte umana, l'amore per la sua terra, la famiglia, la
religione. Come grande amico dell'Albania e degli albanesi Francione ha
parlato del legame e delle cose in comune dei nostri popoli che si ritrova
in  parte di quella storia scritta dallo Scanderbeg. Nostro compito č di
ricordarlo non solo come eroe albanese ma anche come uno grande che ha
contribuito alla salvezza di Roma dall'invasione turca e dell'Islam. Noi
dobbiamo valorizzare questi 'miti' come parte della storia e dei nostri
valori.
   Giorgo Castriota (Gjergj Kastrioti) uno tra i discendenti della famiglia
Castrioti, nel suo orgoglio d'essere 'sangue del suo sangue albanese',  ha
parlato del suo desiderio di visitare l'Albania, i luoghi ed a conoscere da
vicino questo popolo meraviglioso non come un ospite ma, come un vero
albanese che ritorna nella sua terra di origine.
    "Atleta del Cristo", "Impavido difensore della civiltą occidentale"
Giorgio Castriota Scanderbeg rimarrą nella storia di tutti tempi". Cosģ  ha
dedicato il suo saluto nel  giorno della memoria, il Ministro presso
l'Ambasciata Albanese a Roma sig. Visar  Zhiti.


A.Mezini, Rome.
 

priru / torna