Mirė se erdhe...Benvenuto...
ARBITALIA 
Shtėpia e Arbėreshėve tė Italisė
La Casa degli Albanesi d' Italia  
 
ARBITALIA presenta
NOTIZIE lajme NOTIZIE lajme
LAJME notizie Lajme notizie
da e per IL MONDO ALBANESE

Settimana di Cultura Albanese in Toscana

12 - 21 APRILE 2002

 

Te nderuar bashkatdhetare!

Deshirojme t'ju dergojme njoftim per nje inisiative kulturale (Java e Kultures Shqiptare), qe Shoqata "Albania in Toscana" ka organizuar ne Firence dhe jo vetem, per datat 15-21 prill 2002, ne bashkepunim me Komunen e Firences dhe shoqata te tjera.

Qellimi kryesor i kesaj inisiative eshte vleresimi i pranise shqiptare ne territorin italian, e perbere ne shumicen dermuese te rasteve nga njerez qe mbajne veten dhe familjen me pune te ndershme te djerses se vet, deshire e te cileve eshte edhe njohja nga ana e publikut italian dhe te huaj ne pergjithesi e vlerave te ndryshme dhe te panumerta qe ka kultura e atdheut tone si dhe lidhjet kulturale, historike etj, qe ekzistojne midis popullit shqiptar dhe atij italian.

Nga ana tjeter shoqata jone, pas gjashte vjet aktiviteti deshiron te paraqitet para realitetit aktual italian me nje "hop cilesor" persa i perket anes organizative, e cila e mbeshtetur edhe me shume nga autoritetet vendase, shpreson te mundesoje permiresimin e integrimit te komunitetit shqiptar ne shoqerine italiane pa e humbur dinjitetin dhe krenarine qe ne shekuj ka karakterizuar shqiptarin.

Ne do te ndjeheshim te nderuar nga prania juaj, premise kjo qe do t'i jepte njohjes sone edhe nje baze me te sigurte bashkepunimi per te ardhmen.

Po ju dergoj njefare orientime per programin e diteve te kesaj jave...

 

1- Me date 12 prill                   - Konferenca e shtypit per prezantimin e inisiatives

       ora  12.30                            ( Palazzo Vecchio - Sala Stampa  Firence).

2-     E Hene 15 prill              -Inaugurimi i Mostres fotografike te fototekes    

         16.30                            Marubi Shkoder ( ajo perbehet nga nje perzgje-

                                              dhje nga 500.000 cope filma qe dsponon me

                                              aspekte te ndryshme nga jeta ne Shqiperi

                                              nga 1840-1960)    

 

     Mostra qendron e hapur nga e Hena te Djelen nga ora 9°° - 19°°, perjashto te    merkuren qe eshte e mbyllur.

     Adresa: "Ridotto Palazzo Medici Riccardi", V. Cavour, 3 Firenze.

 

 -17 prill 2002 ora 18.00                 - Koncert i grupit ne qytetin Pistoia, organizuar ne bashkepunim me Shoqaten "Le Api" te kryesuar nga Znj. Leonora    Memisha, e cila eshte edhe ne Keshillin Rajonal te Shoqates "Albania in Toscana", e mbeshtetur nga Komuna e Pistojes dhe pas koncertit mbremja vazhdohet me dokumentar artistik mbi Shqiperine, muzike dhe guzhine shqiptare.

 

4-  E Enjte -18 prill 2002 ora 15.30

     ( Auditori i Rajonit Toskana, V. Cavour, 4):

     - Dokumentar: Shqiperia: "Art dhe Turizem"

     - KONFERENCA: "Shqiperia: historia, kultura dhe aktualitete"

        Jane parashikuar keto tema, te cilat do te pasurohen nga diskutime dhe pyetje nga salla:

       *  Dr. Marzia Monciatti      _ Keshilltare e Komunes se Firences Per Politiken     

                                                     Sociale dhe per Emigracionin

                                                     (Fjala e pershendetjes).

     

  *  Prof Willy Kamsi            _ "Dokumente Shqiptare te Mesjetes, prane

                                                 Bibliotekes "Lauenziana" te Firences; I pari

                                                 Dokument i shkruar shqip" ( ne vitin 1416)!

      

 *  Dr. Stefano De Leo         _ Konsulli italian ne Shkoder : "Prespektiva    

                                                bashkepunimi ne mes Shqiperise dhe Italise"            *  Z. Ormir Rusi                    _ Kryetar i Bashkise Shkoder: "Nevoja investimi ne

                                                 Shqiperi".

 *  Prof. Romeo Gurakuqi    _"Roli i vullnetareve 'Garibaldine' ne luften per

                                                  ēlirimin e Shqiperise", viti 1911.

 *  Prof. F. Guraziu              _  "Shqiperia ne optiken gjeopolitike bashkekohore" .

 *  Z. Enton Jubani               _  "Paraqitje e pasurive turistiche te Shqiperise".

      

 *  Dr. Vat Marashi  (Kryetar i shoq. "Albania in Toscana"):

                                                  _  

                                                        "Problemet Sociale dhe Juridike te Emigracionit                    

                                                         Shqiptar ne Itali; ē'probleme dhe ē'fare

                                                         zgjidhjesh kerkohen"?

Pershendesin Konferencen dhe:

      

·        Profesoresha S. Fuscagni _ Universiteti i Firences dhe funksionare ne

                                                      Ministrine e jashtme italiane.

  *  Prof. Gianni Belluscio         _  Universiteti i Kozences.

  *  Pater Daniel Gjeēaj              _   Vatikan.

 

Te Premten 19 prill 2002

           ora 17°°                          

_ Sala incontri- Palazzo

   Vecchio  Firence                      _  Prezantimi i librit "Kontributi Shqiptar ne Rilindjen Italiane" i Prof. Dokt. Mikel Prenushi.

                                                   _  Projeksion dokumentar: " Ne mes Romes dhe

                                                       Bizantit".

 

Te shtunen 20 prill  2002

        ore 18°°                              _ ne Komunen Borgo San Lorenzo - Koncert me

                                                      muzike dhe guzhina Shqiptaren shoqeruar

                                                      pjese dokumentari dhe fjala letrare.

 

E djele  21 prill 2002

      ora 17.30                              _  Ne Sallonin e famshem "dei 500" te Palazzo

                                                       Vecchio - Koncert i Korit polifonik "Prenk 

                                                       Jakova"  te Shkodres - 

                                                   _  Mbyllet Java e Kultures me nje darke "

                                                       Mbremje artistike"; me ftesa.

                                                                   Me respekt

                                                                  Vat Marashi

 

priru / torna